Foi volante


Concursul  U4energy


U4energy reprezintă o iniţiativă a Comisiei Europene, finanţată prin programul “Energie Inteligentă pentru Europa” care urmăreşte să facă Europa mai competitivă şi inovatoare, în acelaşi timp sprijinind-o să-şi realizeze obiectivele ambiţioase privitoare la protejarea mediului.
U4Energy este administrat de European Schoolnet , în numele Comisiei Europene. 
Îmbunătăţirea eficienţei energetice şi utilizarea mai multor surse de energie regenerabilă este o prioritate a politicii energetice a UE, de combatere a schimbărilor climatice, pentru a întări competitivitatea Europei şi pentru a deveni mai puţin dependentă de combustibilii fosili importaţi. În principal, s-au adoptat politici şi măsuri pentru a reduce cu 20 la sută consumul de energie al Europei, până în anul 2020. Acest lucru necesită introducerea pe scară largă a tehnologiilor eficiente energetic şi schimbarea comportamentului consumatorilor.
Copiii şi tinerii sunt cheia în ce priveste schimbările de comportament în sensul economisirii energiei. În ultimele decenii tinerii au devenit utilizatori mai activi de energie. Utilizarea de dispozitive de comunicare, echipamente de divertisment şi vehicule motorizate a crescut în special la această grupă de vârstă. În plus, preocupările legate de impactul consumului mare de energie asupra mediului au crescut, iar tinerii sunt dornici de a contribui activ pentru a găsi soluţii la problemele care se referă la utilizarea excesivă a surselor de energie.
Promovarea acţiunii de conştientizare în rândul elevilor a necesităţii economisirii energiei prin schimbarea comportamentului de zi cu zi se regăseşte în multe aspecte din programa şcolară formală şi poate fi integrată în procesul de predare-învăţare în cadrul unor lecţii, corespunzătoare disciplinelor: ştiinţe umane şi sociale, fizică şi educaţie civică. Tema se adaptează studiului practic şi calculului teoretic. Are un aspect considerabil istoric şi un scop larg de interpretare artistică, culturală şi ştiinţifică. De asemenea, are scopul de a inspira tinerii şi de a influenţa comunitatea extinsă, prin intermediul familiei şi al prietenilor. 
Concursul u4energy este o oportunitate unică de predare pentru profesori şi o metodă atractivă de învăţare pentru elevii dornici de a economisi energie, bani din plata facturilor de combustibil şi pentru a proteja mediul înconjurător. Din septembrie 2010, şcolile pot trimite lucrări pentru diferite categorii ale concursului, având astfel şansa de a câştiga un premiu, dar şi recunoaştere la nivel european. Concursul u4energy urmăreşte recompensarea celor mai bune practici ale profesorilor şi elevilor din şcoli şi licee şi promovarea poveştilor de succes ale acestora în întreaga Europa. 

Energia electrica 

Energia este peste tot în jurul nostru. Când ne deplasăm pe jos, avem nevoie de energie pentru a ne menţine corpul în mişcare. Când preparăm mâncarea, avem nevoie de energie pentru a transforma materiile prime într-o masă delicioasă.
Zilnic ne uităm la televizor, ascultăm muzică, utilizăm apa, navigăm pe Internet şi aprindem luminile. Toate aceste activităţi sunt consumatoare de energie.
Cum se măsoară energia?
Energia se măsoară în jouli (a se vedea Sistemul Internaţional de Unităţi - IS). Puterea (P) este utilizată pentru a descrie rata la care energia este convertită; aceasta se măsoară în waţi. Un watt este egal cu 1 joule pe secundă. Acest lucru înseamnă că într-o oră, un dispozitiv de putere kW 1 ar avea nevoie de 1h x 1kW = 1 kWh, sau de 3600000 jouli (3600 sec x 1.000 W).
Emisiile de CO2
Carbonul este al patrulea element ca răspândire în univers. De asemenea, constituie un element de bază pentru toate organismele vii de pe pământ. De exemplu, corpul nostru este compus din 18 la sută carbon. Combustibilii fosili, cum ar fi petrolul, gazele naturale şi cărbunele sunt constituite din resturi de organisme care se află în subsolul pământului de milioane de ani. Carbonul conţinut în aceşti combustibili este folosit pentru a produce energie pentru uz industrial şi casnic. Carbonul interacţionează cu oxigenul si formează dioxidul de carbon (CO2). Când ardem combustibilii fosili, cantităţi mari de CO2 sunt eliberate în atmosferă.
CO2 este unul din gazele de bază ale pământului şi cu cel mai puternic efect de seră. Aceste gaze ajută la păstrarea unei părţi din energia eliberată de suprafaţa pământului pentru a nu se mai disipa în atmosferă. Ca urmare, atmosfera terestră se încălzeşte şi se creează efectul de seră. CO2 a fost mereu prezent în atmosferă şi este cauza schimbărilor climatice. Activitatea umană a dus la creşterea semnificativă a nivelului acestuia, ceea ce a determinat schimbările climatice. De aceea, se impune să luăm măsuri în sensul utilizării energiei în mod intelligent.
Economisirea şi conservarea energiei
Puteţi economisi energie prin reducerea consumului de energie electrică şi căldură. De asemenea, puteţi economisi energie în mod indirect dacă faceţi alegeri informate în ce priveşte transportul, apa şi alimentele, gestionarea deşeurilor, etc. De asemenea,. mai puţină energie irosită înseamnă mai puţine emisii de CO2.
Prof. Maria Tuca