Plan de campanie


CEA MAI BUNĂ CAMPANIE DE CONŞTIENTIZARE ÎN CE PRIVESTE EFICIENŢA ENERGETICĂ


Titlul campaniei: 
SAVE ENERGY!!!

Detalii legate de şcoală şi participanţi:
TUCA MARIA, Grupa Mijlocie „Smart Team”, Gradinita cu Program Normal Nr. 17, Rm. Valcea, Oras Ramnicu Valcea, Str, Teilor, Nr. 5, cod postal 240077, Jud. Valcea, damia_edu@yahoo.com



Activitatile Proiectului:
Panou de promovare a proiectului. Save energy!  Elaborarea unui panou informativ cu mesajul campaniei si afisarea lui pe holul gradinitei.
Raportul mascotelor. Consuma responsabil energia electrica! Am elaborat si am plasat mascote autocolante sub intrerupatoarele de lumina de pe coridoare, pe oglinda din baie sau toaleta. Patru elevi au jucat rolul mascotelor, au avut ecusoane si au verificat zilnic folosirea energiei electrice in salile de clasa, pe holuri, laboratoare, si utilizarea apei in salile de baie.  Am elaborat o Prezentare PowerPoint  cu actiunile prin care vor prezenta publicului importanta energiei.   
Dezbatere. Generatiile viitoare au nevoie de energie electrica!Dezbatere in gradinita, pe probleme de energie, axate  pe tema «Generatiile viitoare au nevoie de energie», cu experti din domeniul  Energetic si Protectiei Mediului, reprezentanti ai ISJ Valcea, reprezentanti ai Primariei Municipiului Rm. Valcea si CCD Valcea.  Elevii au identificat exemple  pozitive de activitati ce au ca scop economisirea energiei si a resurselor. Gradinita cu Program Normal Nr.17, Rm. Valcea promoveaza: Atingerea ţintelor ambiţioase de „20-20-20” ale UE! Intreprinderile şi industria, scolile, comunitatile locale şi cetatenii de toate varstele trebuie sa schimbe modul în care utilizează energia în viata de zi cu zi!
Expozitie. Energia inseamna viitorul nostru! Elaborarea unei Expozitii cu  lucrari in gradinita care sa sustina mesajul campaniei. 
Elaborare plan de comunicare si actiuni.


Obiectivele campaniei
Sensibilizarea elevilor, profesorilor, parintilor, comunitatii locale si comunitatii extinse cu privire la consumul responsabil de energie electrica.

Crearea şi implementarea unei campanii de comunicare în vederea creşterii gradului de conştientizare a consumului de energie. 

Promovarea activitatii individuale, cât şi în echipa în cadrul activităţilor care au ca temă energia; 
Cercetarea, analiza şi elaborarea unor mesaje complexe cu privire la consumul responsabil de energie 

Publicul ţintă:
60 Elevi, 7 Profesori, Parinti, Comunitate locala, Comunitate extinsa, Romania, Europa, altele...

Cronologia implementării:
Specificaţi data lansării, evenimentele importante, sfârşitul campaniei
Proiectul a fost lansat la 1 Februarie 2011. Elevii au lucrat în grupuri de cooperare pentru activităţi de brainstorming, au discutat, au îndeplinit sarcini si au folosit în comun resurse.
1 .02.2011  Contruirea Blogului_U4energy si incarcarea acestuia cu activitati pe parcursul derularii acestora.
2.02.2011  Vizionarea videoclipului Energy, let's save it! Studiul resurselor concursului.
3-4.02.2011  Elaborarea Proiectului si a Planului de comunicare.
7-11. Elaborare Panou. Save energy ! Utilizarea resurselor proiectului: printarea, tiplarea, afisarea pe panou si citirea imaginilor. Adaugarea mesajului scris.
14.02.2011 Informarea comunitatii locale prin intermediul Televiziunii VTV.
15.02.2011 Transformarea emisiunii de stiri in videoclipuri avi.
16.02.2011 Consuma responsabil energia electrica ! Elaborare mascote. Printare, tiplare, decupare si aplicarea lor sub intrerupatoarele din clase, de pe holuri, cabinete si pe oglinzile din salile de baie. Stabilirea elevilor care vor juca rolul mascotelor. Zilnic, ei vor purta ecusoanele cu mascote si vor merge in fiecare clasa si sala de baie pentru a verifica cum este utilizata energia electrica si apa, apoi vor elabora un raport.
17.02.2011 Prezentare PowerPoint, partiala, cu cele doua activitati de proiect.
18.02.2011 Elaborare Videoclip cu activitatile 1 si 2 ale proiectului. Evaluarea si partajarea rezultatelor partiale.
21.02.2011 Elaborare foi volante_U4energy
22.02.2011 Elaborare Articol_Concursul U4energy
23.02.2011 Elaborare Articol_Save energy!
01.03.2011 Elaborare Card_U4energy
02.03.2011 Elaborare Pliant_U4energy
03.03.2011 Elaborare Invitatie_U4energy
4-7.03.2011 Elaborare partiala, Ghid didactic_U4energy
08.03.2011 Distribuirea Invitatiilor si a Pliantelor la
Agentia de Protectie a Mediului Valcea
Electrica Serv AISEE - Agentia Rm.Valcea
ISJ Valcea; CCD Valcea;
Primaria Municipiului Ramnicu Valcea
Presa: Televiziunea VTV, Etalon, Rm. Valcea
09.03.2011 Convorbiri telefonice in vederea organizarii activitatii de Dezbatere_Generatiile viitoare au nevoie de energie electrica. 
10.03.2011 Elaborare Afis_U4energy
15-16.03.  Expozitie: Energia este viitorul nostru.  Elaborare moristi, aplicatii practice, desene si picturi. Afisarea lor pe holul Gradinitei.
16.03.2011 Elaborare partiala, Ghid didactic_U4energy
17.03.2011 Completarea Blogului cu produse ale proiectului
18.03.2011 Prezentare Proiect U4energy la Colegiul Economic Rm. Valcea
30.03.2011 Dezbatere. Desfasurarea activitatii cu experti din domeniul energiei, protectiei mediului, reprezentanti ai ISJ Valcea, Primaria Municipiului Ramnicu Valcea, Televiziunea VTV, parinti.
04.04.2011 Elaborare Videoclip_U4energy 2 cu activitatile 3 si 4 ale proiectului.
05.04.2011 Finalizare Prezentare PowerPoint. Partajare.
06.04.2011 Finalizare , Ghid didactic_U4energy
29.04.2011 Publicare Articol Eurovalcea, Primavara copilariei.
11.04-15.05.2011 Diseminare Proiect si partajare pe site-uri.
16.05.2011 Raport final

Mesajul campaniei:
Save energy! Consuma responsabil energia! Generatiile viitoare au nevoie de energie ! Energia inseamna viitorul nostru!

Enumeraţi şi descrieţi pe scurt acţiunile întreprinse:
Informarea comunitatii prin Televiziunea VTV.
Panou de promovare in gradinita;
Elaborarea si plasarea mascotelor sub intrerupatoare si pe oglinzile din baie.
Afis; Dezbatere in gradinita;
Expozitie cu lucrari in gradinita;
Panou cu lucrari la ISJ Valcea;
Poveste digitala pentru activitatile 1 si 2 ale proiectului;
Poveste digitala pentru activitatile 3 si 4 ale proiectului;
Prezentare PowerPoint;
Blog si intretinerea lui;
Articol publicat in Ziarul Eurovalcea, Revista Primavara Copilariei.
Prezentare  proiect la Colegiul Economic Rm. Valcea,  Scoala Nr. 10, Rm. Valcea, la Simpozionul: Muguri de primavera, Cercurile pedagogice, Comisii metodice, Sesiuni de Informare, altele…

Mapa proiectului de publicitate
Invitatii; Postere; PlianteEcusoane; Diplome; Foi volante; Carte postala; Ghid – auxiliar;

Caracteristici speciale ale campaniei:
Elevii au contribuie la dezvoltarea comunităţii prin acest proiect care vizează subiecte de interes pentru comunitate şi au acţionat ca ecologişti, specialişti în colectarea datelor, lucrători sociali sau oameni de ştiinţă, pentru a dobândi diferite perspective asupra vieţii comunităţii lor.

Canale de diseminare:
Televiziunea VTV, Ziarul Eurovalcea, Site-ul mie_vl@yahoogroups.com, Didactic.ro, Youtube, StumbleUpon, Google, Facebook, Twiter, Digg, My Space, Linken, Netvibes, Newsgator, WordPress, SlideShare, orkut Orkut, Tumblr., altele

Resurse necesare pentru îndeplinirea acţiunilor:
Panouri, Prezentari, Mapă, Invitaţii, Pliante, Foi volante, Aparat digital, Calculator, Imprimanta, Mascote, Videoclipuri, Autocolante, Cartoane, Acuarele, ...

Rezultate: 
Elevii pot prezenta ceea ce au învăţat unui public real, pot face legătura cu resursele comunităţii, pot apela la experţi în domeniul respectiv sau pot comunica prin intermediul tehnologiei. Ei stiu ca pot economisi energie prin reducerea consumului de energie electrică şi căldură, pot economisi energie în mod indirect dacă fac alegeri informate în ce priveşte transportul, apa şi alimentele, gestionarea deşeurilor. Activitatile au fost foarte atractive deoarece au derivat din autenticitatea experienţelor, ei au devenit mai implicaţi în procesul de învăţare atunci când au avut posibilitatea de a analiza, de a cerceta probleme complexe, provocatoare, uneori neplăcute, care se aseamănau cu cele din viaţa reală.

Răspundeţi la următoarele întrebări: 
Şcoala dumneavoastră a mai participat deja şi la alte proiecte privind educaţia energetică şi/sau a câştigat vreun premiu pentru un produs sau o activitate asemănătoare?   
Intenţionaţi să valorificaţi ulterior rezultatele obţinute în timpul concursului? Dacă da, cum ?
Vom valorifica toate rezultatele obţinute în timpul concursului prin pastrarea celor mai bune obiceiuri şi a celor mai eficiente practici in ceea ce priveste consumul responsabil de energie electrica la scoala, acasa, pretutindeni. Ii vom convinge pe toti prietenii, rudele si cunostintele noastre despre importanta economisirii energiei electrice si modalitati practice de realizare a acestui lucru. Vom deveni noua generaţie de ingineri, instalatori, administratori energetici şi specialişti de înaltă calificare în domeniul energiei durabile si vom extinde gradul de utilizare a aparaturii cu un consum energetic redus, a energiilor regenerabile (solară, eoliană, bioenergie, biocombustibili, geotermală, energie oceanică), a izolaţiilor, a clădirilor eficiente din punct de vedere energetic, a mijloacelor de transport durabile, a sistemelor inteligente de control şi a altor produse şi tehnologii inovatoare.